Varallisuuden huima kasvu jatkuu – maltillisin mielin kohti syksyä – Tulot ja kulut 8/2020

Elokuun henkilökohtaisen kirjanpidon läpikäynti ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Sen sijaan nettovarallisuuden päivittäminen sai taas kulmakarvat kohoamaan.

Kulut nousivat parin matalakuluisen kuukauden jälkeen lähemmäs 1500 euroa (sis. lainan lyhennyksen). Itseasiassa pidän tätä lukuna, joka tällä hetkellä mahdollistaa itselleni riittävän mukavan elämän. Kuukausittainen välttämättömyyksiin menevä summa on paljon tätä pienempi, joten tällä summalla elän jo varsin mukavasti.

Pohdin tasaisin väliajoin tekisikö suurempi kulutus minut onnellisemmaksi. Suoritin myös tällä viikolla tämän mentaaliharjoituksen. Mietin siis mielessäni, että jos minun nyt pitäisi kuluttaa vaikkapa 400 euroa, mitä ostaisin. Neljän sadan euron kuluttaminen ei heiluttaisi talouttani yhtään mihinkään, joten voisin sen hyvin vaikka heti tuhlata. Pidän jossain määrin esimerkiksi elektroniikasta, joten mielitekoja luulisi tästä kategoriasta löytyvän. Muutaman minuutin pohdinnan jälkeen totesin, että mitään oleellista ei taida puuttua. Myös kaikki olemassa oleva elektroniikka on täysin käyttökelpoista, eikä kaipaa päivitystä.

Jos olisi aivan pakko käyttää enemmän rahaa, saisin sitä kyllä helposti kulumaan. Jos sen sijaan, mietin, että menisinkö tämän “ylimääräisen” kulutuksen takia pariksi päiväksi toimistolle hikoilemaan, tuntuu asia itsestään selvältä. En menisi. Lisää tästä ajatusmallista Parhaat säästövinkit-artikkelissa.

(Paina kuvaa nähdäksesi tarkemmat summat)

Nettovarallisuuden huima kasvu – Mitä pörssissä oikein tapahtuu ja mikä on suunta?

Elokuussa nettovarallisuus nousi jälleen kovalla vauhdilla, kiitos huimasti kohonneen osakesalkun arvon. Katso tarkempi pidemmän ajan kehitys varallisuus-sivulta.

Vaikka huikeat nousut aiheuttavat hyviä fiiliksiä, tiedostan, että viimeinen puoli vuotta on tarjonnut omalle salkulleni poikkeuksellisen suuria nousuja. Uskon, että tahti tulee tästä ennemmin tai myöhemmin hidastumaan. Toisaalta uskon, että pörssissä on edelleen paljon järkevästi hinnoiteltuja osakkeita. Pitkäjänteisenä sijoittajana en siis ole nykyisistä arvostustasoista erityisen huolissaan. En kuitenkaan odota pörssin välttämättä tuottavan lähivuosina esimerkiksi historiallisia 7-10 prosentin vuosituottoja. Uskon, että tuotto voi hyvin jäädä näistä historiallisista keskiarvoista, mutta uskon tuoton olevan kuitenkin selvästi positiivinen.

Minulla on jonkun verran velkaa sijoituksista. Tästä syystä olen elokuun lopussa ja syyskuun alussa tehnyt muutamia osakemyyntejä. Markkinoilla on ollut viime aikoina nähtävissä merkkejä lyhyen aikavälin ylikuumenemisesta. Tästä syystä olen nähnyt järkeväksi keventää velkataakkaa hyvän nousun jälkeen. Jos minulla ei olisi yhtään velkaa, tuskin olisin näitä myyntejä tehnyt. Myynnit ovat lisäksi keskittyneet enemmän spekulatiivisiin positioihin. Osakkeet, jotka ostan lähinnä pitääkseni ne vuosia, saavat olla koskemattomina pörssin nousuista ja laskuista huolimatta.

Suunnitelmat syksylle

Syksyn mukana elämään tulee taas paljon kiireitä. Tuntien itseni, jossain vaiheessa syksyn pimeys alkaa vaikuttamaan henkisellä puolella ja elämä alkaa tuntua raskaammalta. Tästä syystä pyrin jo hyvissä ajoin syksyllä olemaan ahnehtimatta liikaa tekemistä ja projekteja. Pyrin jättämään riittävästi aikaa perusasioille.

Pyrin pitämään elämässäni keskiössä riittävän unen, liikunnan, levon ja hyvän ruuan. Kuulostaa varsin helpolta, mutta usein tuntuu, että joku näistä peruspilareista tuntuu jäävän liian vähälle huomiolle. Kuitenkin erityisen tärkeää näiden perusasioiden muistaminen on juuri syksyllä ja talvella kun päivä on lyhyt. Oman haasteensa tulevaan pimeään kauteen tuo Koronan aiheuttamat poikkeukset elämässä. Tänä vuonna myöskään loma auringossa vuoden synkimpään aikaan ei taida tulla kysymykseen. Pitää siis muistaa olla itsellensä erityisen armollinen.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *