Vangitun miehen ajatukset – Miksi töihin paluu lomalta voi ahdistaa?

Kesäloma loppuu ja töihin paluu koittaa. Oletko intoa täynnä, koetko että töihin paluu ahdistaa vai jotain siltä väliltä? Ehkä ei ole sattumaa, että tilastojen valossa syksyn saapuessa haetaan uusia töitä ja erotaan. Loma ja sen tuoma vapaus triggeröi meissä jotain.

Olen huomannut, että ajatukseni ja toimintani arkena ja lomalla saattavat olla todella erilaisia. Usein koen olevani täysin eri ihminen.

Olemme eri ihminen arjessa ja lomalla

Arki on usein tasaista puurtamista: asiat tehdään, koska ne pitää tehdä, jotta arki rullaisi. Arki ei ehkä ole huonoa, mutta jättää paljon parhaasta potentiaalistamme käyttämättä. Arki-iltana monen mielestä parasta tapa viettää vapaa-aika saattaa olla tv:n katselu tai surffailu netissä. Tuntuuko siltä, että se on ainut asia mitä jaksat?

Lomalle pääsyn jälkeen ainakin minun päässäni tapahtuu jotain mystistä. Tämä muutos pääni sisällä ei tapahdu heti, vaan siinä menee usein muutama päivä tai viikko. Lopulta se yllättää minut edelleen: television katselun ja netissä surffailun lisäksi kiinnostun täysin eri asioista kuin arjen keskellä.

Alan harrastaa enemmän, opetella uusia taitoja, käyn uusissa paikoissa ja esimerkiksi enemmän erilaisissa tapahtumissa. Arjen keskellä tiedän syvällä pääkopassani, että nämä ovat niitä asioita joita oikeasti haluan tehdä, niille vaan ei yksinkertaisesti ole joko fyysistä tilaa kalenterissa tai henkistä tilaa pääkopassa.

Lomalla siis teen asioita, joita oikeasti haluan tehdä elämässäni, mutta jotka arjessa minusta tuntuvat liian raskailta.

Vangitun ja vapaan yksilön ajatukset – Miksi töihin paluu lomalta ahdistaa?

Kerran lomaillessani luin Albert Camus’n mestariteosta Sivullinen. Kirjassa on kohta, joka erityisesti lomalla ollessani, resonoi vahvasti pääni sisällä. Päähenkilö, joka on joutunut vankilaan, kertoo mitä ajatteli ensimmäisinä päivinä vankilassa ollessaan ja miten vankilassa olo vaikutti hänen ajatuksiinsa:

Still, there was one thing in those early

days that was really irksome: my habit of thinking like a free man. For instance, I

would suddenly be seized with a desire to go down to the beach for a swim. And

merely to have imagined the sound of ripples at my feet, the smooth feel of the water

on my body as I struck out, and the wonderful sensation of relief it gave brought

home still more cruelly the narrowness of my cell.

Still, that phase lasted a few months only. Afterward, I had prisoner’s thoughts. I

waited for the daily walk in the courtyard or a visit from my lawyer.

Alber Camus, The Stranger

Vertaus työelämän ja vankilan välillä on toki kärjistävä, mutta ajatus on sama. Loman ja arjen vaihdellessa ajatuksemme vaihtelevat vapaan yksilön ja vangitun yksilön ajatusten välillä. Siirtyessäsi lomalta arkeen olet saanut maistaa vapaan yksilön ajatuksia. Töihin paluu saattaa ahdistaa ja tuntuu erityisen pahalta kunnes totut arjen rutiineihin ja ajatuksesi vaihtuvat vangitun yksilön ajatuksiksi.

Se, koetko tätä muutosta vapaan- ja vangitun yksilön ajatuksista ja millä syklillä, on luonnollisesti yksilöstä riippuvaista. Toiset saattavat vaatia kuukausien irtioton töistä ja arjesta ennen kuin saavat arkeensa ja päähänsä tarpeeksi tyhjää tilaa, joka voidaan täyttää uusilla ajatuksilla ja asioilla. Arjessa toki haaveillaan lomista ja irtiotoista. Kuitenkin ajatukset tuntuvat olevan vangitun yksilön ajatuksia ja useimmat meistä ovat lähinnä keskittyneet siihen, että selviävät arjesta. Tämä ei ole parasta mahdollista aikaa miettiä mitä oikeasti elämältään haluaa.

Lomalla ollessaan ihmisellä on sekä henkistä tilaa että aikaa tehdä normaalista poikkeavia asioita ja pohtia mitä oikeasti haluaa tehdä nyt ja tulevaisuudessa. Arjen pyörityksessä tuo tyhjä tila täytyy automaattisesti työllä ja arjen rutiineilla. Voimme autopilotilla suorittaa arkea kohtaamatta oman elämän isoa kysymystä: Mitä minä oikeasti haluan tehdä elämälläni?

Kipeä vai kepeä lomalta paluu?

Jos töihin paluu ahdistaa ja tuntuu sinusta erityisen kipeältä, on loma tehnyt tehtävänsä. Olet ehkä hetken päässyt tekemään asioita, joita arkena sinulla ei olisi aikaa tai jaksamista tehdä. Kohdallasi vapaa-ajan lisääminen saattaisi siis parantaa elämänlaatuasi huomattavasti. Tällöin saisit lisättyä elämääsi näitä sinulle tärkeitä asioita, joita arjessa et ehkä edes osaa kaivata. Katso siis esimerkiksi säästövinkit ja mieti ostoksia tehdessäsi olisiko lisääntynyt vapaa-aika sinulle kuitenkin kulutusta merkityksellisempi asia.

Lohduttaudun usein ajatuksella, että töihin paluussa vain alku on vaikea. Ja näinhän siinä usein käykin. Vapaan yksilön ajatukset vaihtuvat parissa viikossa vangitun yksilön ajatuksiksi ja arki rullaa taas normaalisti. Arjessa en edes huomaa tarvitsevani lomaa, vaikka toki mieluusti lomailenkin. Ajatukseni siis ovat vangitun miehen ajatuksia.

Tästä syystä yritän muistuttaa itseäni loman tärkeydestä: Pyri järjestämään itsellesi säännöllisesti pidempi loma, jotta voit edes kerran vuodessa hetkeksi päästää irti arjen autopilotista ja saada mahdollisuuden pohtia mitkä asiat sinut oikeasti tekevät onnelliseksi.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *