Seuraavat sataset rikki ja katse tulevaan

Seuraa Twitterissä @Rahaviisas

Vaikka blogi onkin ollut hiljainen kevään ja kesän, halu vapaampaan elämään on ehkä kovempi kuin koskaan. Sen sijaan, että olisin seurannut tarkasti vaikkapa säästöprosenttiani olen siirtynyt seuraavaan vaiheeseen: tulevan elämäni suunnitteluun.

Huimalla vauhdilla noussut varallisuus on mahdollistanut sen, että seuraava elämänvaihe alkaa näyttämään realistiselta ja on aika pohtia konkreettisia suunnitelmia siitä mitä seuraavaksi haluan elämältäni. Rohkea arvio “viidestä vuodesta vapauteen” mahdollisesti toteutuu jo paljon aikaisemmin ja tähän on hyvä valmistautua jollain tasolla.

Olen viime kuukausien aikana käyttänyt tähän tulevaisuuden pohdintaan paljon aikaa ja hahmotellut asiaa eri näkökulmista. Eri näkökulmia riittää pohdittavaksi ihan konkreettisen arjen tekemisestä syvempään elämän filosofiaan. Jos aikaa riittää aion availla näitä pohdintoja lähempänä “maaliviivaa” tueksi muille vastaavassa tilanteessa oleville.

Toisaalta on paljon asioita, joihin ei voi varautua ja on vain tehtävä rohkea hyppy ja lähdettävä rakentamaan uutta. Odotan tätä uutta elämänvaihetta vähintään yhtä paljon kuin lapsena odotin kesälomaa. Aika näyttää, sairastunko minäkin vielä maalisuoralla “one more year” -syndroomaan, mutta tällä hetkellä en usko niin käyvän.

Tulevaisuuden pohdintojen ja suunnitelmien lisäksi olen viime aikoina pyrkinyt nauttimaan elämästä ja harrastamaan sen minkä työltä jaksan. Varallisuuden karttuessa en ole viime aikoina jaksanut olla juurikaan kiinnostunut esimerkiksi palkkatulojen maksimoinnista (joka ei kyllä koskaan ole ollut tavoitteeni) tai säästöprosentin seuraamisesta. Sen sijaan vaivaan päätäni muun muassa pohtimalla tulevaa kulutasoani, sijoitussalkun tulevaisuuden tuottoja, salkun riskitasoa ja sen muutoksia sekä erilaisia nostosuunnitelmia (ks. kirjoitukset nostosäännöistä). Nämä muodostat jatkossa kehikon, joka vaikuttaa siihen millaisella kulutasolla voin jatkossa elää.

Uudet tasaluvut

Vain noin viisi kuukautta aiemmin kirjoitin nettovarallisuuteni ylittäneen 300 000 euroa. Nyt nettovarallisuus on ylittänyt 400 000 euroa ja kasvua vuoden ensimmäiselle seitsemälle kuukaudelle on jo noin 113 000 euroa. Enpä uskalla näiden nousujen jälkeen enää heittää ennustuksia siitä, että jatkossa seuraava satanen ei tulisi näin nopeasti…

100 000 €3,3 vuotta
200 000 €2,8 vuotta
300 000€0,8 vuotta
400 000€0,4 vuotta
Nettovarallisuuden satojen tonnien ylitykset vuosissa edellisestä

Lyhyesti osakemarkkinoista

Kun vielä vuoden vaihteen jälkeen tein täydellä höyryllä osakeostoja olen viime aikoina tullut selvästi varovaisemmaksi. Keväällä ja kesällä olen tehnyt ostoja todella valikoivasti. Tartun kyllä edelleen hyväksi näkemiini yksittäisiin osakkeisiin, mutta muuten olen ihan tyytyväinen, jos käteispositioni jatkaa hitaasti kasvuaan (tai sijoitusvelka aavistuksen pienenee). Toisaalta 10-15 prosentin ilmaa puhdistava pikkupaniikki voisi taas muuttaa ajatuksiani.

Monella salkkuni yrityksellä liiketoiminta on edennyt hyvin, joten tässä mielessä kaikki tuotot eivät todellakaan ole tulleet pelkistä arvostustasojen nousuista. Tästä syystä en usko nettovarallisuuden kasvun johtuneen pelkästään kestämättömästä arvostustasojen noususta, jota keskuspankkien likviditeettiruiske ruokkisi. Toisaalta salkkuni hinnoiteltaisiin varmasti täysin eri kertoimilla, jos korkotaso olisi viisi prosenttia. Kuplia en salkussani näe, mutta yksittäisten osakkeiden arvostusten merkittävät tasokorjaukset ovat aina mahdollisia.

Suosittelenkin muistamaan edes kohtalaisen hajautuksen (esim. max 15% yhdessä osakkeessa), joka suojaa kaikkein suurimmilta verilöylyiltä, erityisesti niissä tapauksissa kun sinä tai kukaan muukaan sijoittaja ei olisi pystynyt ennakoimaan yrityksen yllättävää käännettä.

PS. Vaikka kirjoitustahti olisikin jatkossakin yhtä hidas, päivitän kyllä joka kuukausi varallisuus-sivun nettovarallisuus-graafin.


You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *