Raha tulee rahan luokse – Tulot ja kulut 2/2021

Blogi on ollut vuoden vaihteen jälkeen erittäin hiljainen. Asiaan on yksinkertainen syy: aika ja energia ei yksinkertaisesti riitä työelämän (ja osin myös muun kohinan) pyrkiessä kaappaamaan mahdollisimman suuren osan valveillaoloajan energiasta.

Vaikka aikaa kirjoittamiselle ei ole ollutkaan, matka kohti taloudellista riippumattomuutta, ja vapaampaa elämää, etenee taustalla kuin höyryjuna. Oma säästö- ja sijoitusprosessini on niin automaatio, että se ei vie juurikaan aikaa eikä energiaa: säästöt kertyvät huomaamatta ilman, että uhraan niille ajatuksia ja salkun ytimeen on valittu pitkäaikaisia sijoituksia joiden kyydissä on lähtökohtaisesti tarkoitus istua pitkään. Homma siis etenee riippumatta siitä kuinka kiireinen ja stressaantunut olen arjessa.

Vaikka tekstejä en ehtisikään kirjoittamaan, päivitän kyllä joka kuukausi minimissään varallisuus-sivun nettovarallisuuskäyrän kuunvaihteen jälkeen.

Raha tulee rahan luokse

Helmikuun aikana nettovarallisuus ylitti seuraavan tasaluvun ja oli helmikuun lopussa jo 324 000 euroa.

Kun aikoinaan siirryin ensimmäistä kertaa vakaiden palkkatulojen pariin oli nettovarallisuuteni hyvin lähellä nollaa. Alla olevaan taulukkoon on listattu sadan tuhannen euron rajapyykkien ylitys ja karkeasti se aika kuinka kauan edellisen 100 000 euron kertymisestä seuraavan satkun ylitykseen kului.

Viimeisin sadan tuhannen ylitys tapahtui kun edellisen sadan tuhannen ylittämisestä oli kulunut vain 0,8 vuotta! Vaikka viimeisen periodin huippukasvua selittääkin hyvät osakemarkkinatuotot, osoittaa tämä kuitenkin sen, että raha todellakin alkaa tulla rahan luo.

100 000 €3,3 vuotta
200 000 €2,8 vuotta
300 000€0,8 vuotta

Tähän taulukkoon tiivistyy syy sille miksi erityisesti nuorena on erittäin kannattavaa säästää iso osa palkasta: kun potin saa jo nuorena tarpeeksi suureksi se lähtee kertymään kuin itsestään. Järkevän sijoittamisen ja pitkän aikahorisontin yhdistelmä tekee ennemmin tai myöhemmin tehtävänsä, eikä vaurastumista voi enää pysäyttää.

Olen nyt hieman yli kolmekymppisenä siinä tilanteessa, että voisin tänään lopettaa täysin säästämisen ja tuhlata koko palkkani (mihin minulla ei ainakaan nyt ole kiinnostusta) joka kuukausi ja silti eläköityä miljonäärinä kuusikymppisenä.

Lopuksi vielä todettakoon, että seuraava satku tuskin tulee (toki se on hyvin mahdollista) yhtä nopeasti tai nopeammin kuin viimeisin. Realistisempi aika seuraavan sadan tuhannen kertymiselle löytynee 2 vuoden tienoilta.

Helmikuun kulutus

Kulutus on pysynyt edelleen varsin ennakoitavalla tasolla: Vakiokulut ja tähän päälle ehkä keskimäärin 100-300 eurolla kuukausittain uusia hankintoja, tai harrastuksiin ja lomailuun meneviä rahoja.

(Paina kuvaa nähdäksesi tarkemmat summat)

Velkavipu kasvussa

Koska tammikuun katsaus jäi tekemättä on alla olevan varallisuuskuvan vertailu suhteessa vuoden lopun lukuihin. Kuten luvuista voi huomata on osakevarallisuuteni kasvanut vuoden vaihteen jälkeen merkittävästi. Tämä tosin johtuu osittain velkavivun kasvusta. Olen kasvattanut velkavipua, koska olen nähnyt markkinoilla muutaman mielenkiintoisen tilanteen, joita olen halunnut hyödyntää.

Sijoitusvelkaa alkaa olemaan jo kohtalaisesti, ja ottaen huomioon nykyinen markkinatilanne en sitä ole innokas kasvattamaan. Toisaalta vipu on edelleen maltillinen suhteessa koko omaan pääomaani ja siihen kuinka paljon ylijäämää minulle kertyy jokaisesta kuukausipalkastani. Olen edelleen optimisti salkkuyhtiöitteni kehityksen suhteen, mutta paikoin markkinatilanne toki hieman hermostuttaa. Tästä syystä velan määrä vaikuttaisi nyt olevan maksimitasolla, josta sitä tuskin kasvatan.

Seuraa Twitterissä @Rahaviisas


You may also like...

1 Response

  1. Pysyn Nimettömänä sanoo:

    Hei!

    Eksyin sattumalta blogiisi lukemaan tämän mielenkiitoisen kirjoituksen. Osaat selvästi ilmaista itseäsi kiitettävästi (ja keskimääräistä sijoitusbloggaajaa paremmin), mutta yhdessä asiassa joudun ojentamaan: suomen kielessä desimaalit erotetaan pilkulla saksalaiseen tapaan, ei pisteellä. Tuhaterottimena käytetään väliä (piste on tässäkin vanhentunut tapa).

    Toivottavasti osakesalkkusi käypä arvo on yli 300 000 euroa eikä reilu 300 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *