Onko puolen miljoonan osakesalkku neljässä vuodessa realismia? Uusia ennusteita varallisuuden kehityksestä

Olen tähän asti seurannut sijoitusvarallisuuden sijasta pääasiallisesti nettovarallisuuden kehittymistä. Nyt kun nettovarallisuus alkaa entistä enemmän eriytymään sijoitusvarallisuudesta, lähinnä asuntolainan lyhentymisen vuoksi, on mielekkäämpää seurata tarkemmin sijoitusvarallisuuden kehitystä. Tämä on kuitenkin se osa varallisuudesta, jonka on tarkoitus tuottaa minulle taloudelliseen riippumattomuuteen vaadittavaa tuloa.

Lisäsin Varallisuus-sivulle ennusteet sijoitusvarallisuuden kehityksestä. Ennusteet muodostuvat eri säästösummien ja korkojen yhdistelmistä:

  • Heikko kehitys: Kahden prosentin tuotto sijoitusvarallisuudelle ja nykyistä matalammat kuukausisäästöt.
  • Ennuste: Viiden prosentin tuotto ja karkeasti nykyisen suuruiset kuukausisäästöt.
  • Hyvä kehitys: 10 prosentin tuotto ja nykyistä korkeammat säästöt.

Päivitän ennusteet kuukausittain ja muutan tarvittaessa parametrejä muuttuneen tilanteen mukaisesti.

Kaikki ennusteet näyttävät varsin mukavilta, jopa heikon kehityksen skenaario. Salaa kuitenkin toivon, että pystyisin ylittämään, jopa tuon hyvän kehityksen skenaarion ja saavuttamaan esimerkiksi puolen miljoonan osakesalkun neljässä vuodessa. Toisaalta realisti (vai pessimisti?) sisälläni muistuttaa, että huomattavasti huonommatkin skenaariot ovat täysin mahdollisia, esimerkiksi jos olen onnistunut kauhomaan salkkuni täyteen tulevaisuuden epäonnistujia.

Jätin ennustehorisontin tarkoituksella noin viiden vuoden pituiseksi. On helppo kuvitella mielessään kuinka korkealle ylöspäin kaartuva graafi kiipeäisi esimerkiksi 20-30 vuoden aikana. Tällä hetkellä en kuitenkaan tavoittele noita huikeita summia vaan vaihdan kyseisen myöhäiskeski-iän “luksus”-elämän mielelläni lisääntyneeseen vapaa-aikaan nuorena.

Alla vielä interaktiivinen graafi, joka löytyy jatkossa varallisuus-sivulta.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *