Mahtava ja ei niin mahtava alkuvuosi – Tulot ja kulut 3/2021

Vuoden ensimmäinen kvartaali on takana. Raha-asioihin peilaten vuoden ensimmäiset kolme kuukautta on ollut mahtava menestys. Nettovarallisuuteni nousi noin 57 000 euroa kolmen kuukauden aikana (tarkempi kehitys löytyy varallisuus-sivulta).

Raha-asioiden ulkopuolella fiilis ei olekaan ollut niin ruusuinen. Olenko nauttinut elämästäni, elänyt parasta mahdollista aikaa tai kokenut syvältä kumpuavaa tyytyväisyyden tunnetta?

Yksinkertainen vastaus kuuluu, en ole. Vaikka yleisesti ottaen asiat ovat mallillaan ja alkuvuoteen mahtuu yksittäisiä mahtaviakin hetkiä, on viimeaikoina elämä ollut hyvin kaukana siitä mistä kokonaisuudessaan haaveilen.

Tuntuu siltä, että alkuvuoden olen risteillyt erilaisten paineiden ristiaallokossa. Paikoin työpäivät uhkaavat venyä ja työt pyörivät negatiivisella tavalla enemmän tai vähemmän mielessä iltaisin ja viikonloppuisin. Vapaa-aika pitää lähinnä käyttää työstä palautumiseen ja kaikenlainen harrastaminen, tai oikeastaan mikä tahansa itsensä aktivointi, tuntuu ylimääräiseltä taakalta. Saattaa olla, että nyt hetkellisesti olen päässyt pahimman ohi ja tilanne hieman rauhoittuu. Tästä huolimatta en koe oloani rennoksi, vaan odotan ja pelkään jo mahdollista seuraavaa 1400 kierroksen linkousta.

Ratkaisuja tilanteeseen pyrin toki kokoajan hakemaan. Valitettavasti näitä asioita ei välttämättä pysty ratkaisemaan muutaman viikon tai kuukauden aikana. Hätäiset ratkaisut voivat pidemmällä aikavälillä johtaa ojasta allikkoon.

Työurani aikana olen tehnyt töitä muutamassa eri yrityksessä hieman erilaisilla toimenkuvilla. Osan työurastani olen kokenut tylsistymistä ja sitä kautta jonkinasteista elämän hukkaan valumista. Toisissa työpaikoissa ja toisina hetkinä olen kokenut elämän hukkaan valumista siitä syystä, että energia on riittänyt lähinnä työhön ja työstä palautumiseen. Telkkarin katselu on ihan mukavaa, mutta ei ole oman ideaalini mukaista katsella telkkaria vapaa-ajalla vaan sen vuoksi, että se on harvoja asioita, joita oikeasti jaksaa tehdä. Olen siis nähnyt työssä molempien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Tässä vaiheessa pidän kuitenkin melko selvänä, että omalle persoonallani sopii mieluummin kuoleminen tylsyyteen kuin stressiin.

Ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella downshiftaaminen jossain muodossa, tulee kohdallani ajankohtaiseksi. Mielenkiintoista on, että mistä kohtaa keinulautaa paras tasapaino stressin ja tylsyyden välillä löytyy. Olisi toki optimaalista, jos tätä keinulautaa pystyisi itse tarvittaessa liikuttamaan eteen tai taaksepäin tilanteen mukaan. Nyt koen olevani tilanteessa, jossa stressin määrä tulee ulkopuolelta annettuna ilman, että voin siihen tippaakaan itse vaikuttaa.

Synkkyyteen en ole vaipumassa ja hieman pidemmälle lähitulevaisuuteen suhtaudun erittäin positiivisin ajatuksin. Uskon yllättävänkin nopeasti löytäväni itselleni paremmin sopivan elämäntyylin ja rytmin.

Blogi sai viime kesänä nimen ‘Viisi vuotta vapauteen’. Tuo jäljellä oleva kuvitteellinen reilu neljä vuotta tuntuu tällä hetkellä ennemmänkin olevan jonkunlainen henkinen takaraja kuin ääripositiivinen skenaario, joksi sitä alunperin hahmottelin.

Maaliskuun kulutus

Maaliskuussa kulut olivat hieman korkeammat kuin muuten viime aikoina. Pidän tätä oikeastaan oikein hyvänä asiana. Olen siis pystynyt käyttämään rahaa asioihin, joista oikeasti saan iloa. Tavoitteeni ei ole väkisin maksimoida säästöastetta ja pyrkiä painamaan kuluja minimiin. Tällä hetkellä kulutustasoni vaan sattuu olemaan keskimäärin melko matala. Alle 1200 euroa on kuitenkin edelleen selvästi vähemmän, mitä olen budjetoinut pitkällä aikavälillä haluavani kuluttaa.

(Paina kuvaa nähdäksesi tarkemmat summat)


You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *