Kirjoittajasta

Lyhyesti

 • Hieman yli 30-vuotias
 • Sijoitus- ja pihistelykokemusta yli 15 vuotta
 • Töissä rahoitusalalla, kauppatieteiden maisteri
 • Varallisuus ja tavoitteet. Lähtenyt liikkeelle nollasta noin vuonna 2014.
 • Miksi “Viisi vuotta vapauteen“? Nykyisellä kulutuksellani taloudellinen riippumattomuus* on jo lähes nurkan takana, jopa vain viiden vuoden päässä.
 • Rahaviisas.fi -sivustolla jaan lukijalle vuosien varrella itselleni kertyneet tiedot ja taidot, sekä ajatuksia rahasta ja vapaamman elämän tavoittelusta.

Miksi säästän ja sijoitan ja miksi sinunkin pitäisi?

Miksi kukaan edes ylipäänsä sijoittaa ja säästää? Yleisiä motivaation lähteitä lienevät esimerkiksi

 • Taloudellinen turva
 • Halu ostaa tavaroita, autoja, kiinteistöjä, vaatteita, laitteita ja niin edelleen.
 • Halu kokea elämyksiä, kuten syödä hyvissä ravintoloissa ja matkustaa
 • Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen, eli tila jossa et ole riippuvainen palkkatyöstä

Kohdallani asia on hyvin yksinkertainen: Vapaus on minulle keskeinen arvo ja haluan viettää elämäni tunnit tehden itseäni kiinnostavia asioita, mitä ne juuri sillä hetkellä sattuvat olemaankaan. Todellisuudessa aika on ainoa, ja tärkein, rajallinen resurssi maailmassa.

Onko tavallinen työura avain onneen ja meille kaikille järkevin polku elämässä?

Arvostan palkkatyötä siksi, että se mahdollistaa minulle taloudellisen turvan. En kuitenkaan useimmiten koe saavani siitä palkan lisäksi tarpeeksi muita asioita mitä ehkä jotkut muut työstä kokevat saavansa.

Tästä syystä “40 työtuntia viikossa ja eläkkeelle lähempänä seitsemää kymmentä” – ura tuskin on minulle parasta mitä elämällä on tarjottavana.

Pidän joistakin asioista, joita voin töissä tehdä ja joihinkin asioihin suhtaudun jopa intohimoisesti. Valitettavasti nämä, muutamat mukavat asiat peittyvät epämukavien asioiden alle siten, että kokonaisuus kääntyy itselläni miinukselle.

Tässä, muutama esimerkki miksi koen lisääntyneen vapaa-ajan tavoittelun itselleni järkevämmäksi kuin ikuisen työuran:

 • Stressi: Itsestään selvä. Ihmiset stressaantuvat eri tavalla, joku voi stressaantua hyvinkin pienistä asioista. Pieninä sykäyksinä auttaa suoriutumaan, mutta liian pitkälle mennessään vie elämästä ilon.
 • Hierarkiat: Suomeksi sanottuna, sinun tulee kuuliaisesti ottaa paska vastaan esimerkiksi pomoilta ja asiakkailta, oli asiassa järkeä tai ei.
 • Hankalat ihmiset: Pakollinen päivittäinen kanssakäyminen ihmisten kanssa, jotka, kauniisti sanottuna, ovat liian erilaisia ihmisiä kuin sinä.
 • Joustamattomuus: Työaikojen suhteen joustavuus on nykyään lisääntynyt. Tästä huolimatta harva on ilmoitusluontoisesti vapaa siirtymään 2 työpäivän viikkoon, etätöihin ulkomaille, tai ottamaan kuukauden loskavitutus-loman joulukuussa.
 • Kokonaisvaltaisuus: Jotkut joutuvat päivystämään myös lomilla ja vastailemaan sähköposteihin iltaisin. Oikein tunnolliset tekevät töitä päänsä sisällä herätessään keskellä yötä.

Mutta hei, tästähän meille maksetaan! Joillekin, kuten myös itselleni, jopa hyvin. Tästä syystä pyrinkin välttämään turhaa kulutusta ja vaihtamaan nämä kulutusmahdollisuudet lisääntyneeseen vapaa-aikaan tulevaisuudessa.

Tämä voi tarkoittaa kolmen päivän työviikkoa, palkattomia lomaviikkoja tai vaikka täydellistä palkkatyöstä irrottautumista. Aika näyttää mikä tällöin tuntuu hyvältä. Joka tapauksessa olen vapaa tekemään ratkaisun juuri sen hetken fiiliksen mukaan.

En pyri tavoitteeseen keinolla millä hyvänä, haluan nauttia elämästä myös nyt. Jos elämä sujuu “keskimääräisen” odotetusti on tavoite helposti saavutettu viimeistään ennen 50 ikävuotta. Todennäköisempää on, että se toteutuu paljon aiemmin jo viimeistään 40 vuotiaana.

Miljonääriksi vai ei?

Vaihtaisitko sinä paikkoja Warren Buffetin kanssa? Omaisuutesi oli kymmeniä miljardeja, mutta ikä lähellä yhdeksää kymmentä. Minä en vaihtaisi.

Asian voi ajatella myös vähemmän jyrkästi, mutta vastaavalla logiikalla:

On helppo laskea, että nykyisellä säästötahdillani ja varovaisella osakemarkkinoiden tuotto-odotuksella olisin monimiljonääri eläkeiän kynnyksellä. Tavoite kuulostaa sinänsä kivalta, mutta ei ole kohdallani järkevä.

Arvostan vapaa-aikaa huomattavasti enemmän kuin luksusmatkoja, uutta autoa tai taloa. Itselleni järkevämmältä suunnitelmalta kuulostaa lopettaa rahan haaliminen kun sitä on riittävästi koossa ja pyrkiä tämän jälkeen vähentämään normaalin palkkatyön määrää elämässäni.

Kuluttamisen sijaan pohjimmiltaan minut, ja suuren osan ihmisistä, tekee onnelliseksi esimerkiksi

 • Terveys
 • Hyvät ihmissuhteet
 • Taloudellinen turva
 • Uusien asioiden oppiminen
 • Kulttuuri

Uskotko, että sinäkin arvostaisit kulutuksen sijaan enemmän vapaa-aikaa? Suosittelen pohtimaan tätä aina rahaa käyttäessäsi.

Uskon, että taloudellinen riippumattomuus on asia jota lähes jokaisen kannattaa tavoitella elämässänsä. Se avaa mahdollisuuden keskittyä enemmän niihin asioihin mitä todella arvostat elämässäsi.

Vaikka vapaaherraksi tai -herrattareksi siirtyminen ei oliskaan realismia kohdallasi, rahan säästäminen palkitsee sinut esimerkiksi vähentyneellä stressillä ja vaikka mahdollisuudella viettää sapattivuosi tai kaksi!

Tervetuloa seuraamaan matkaani!

*Määritelmä tässä yhteydessä: Sijoitussalkkuni tuotot kattavat pitkällä aikavälillä normaalin elämäni keskimääräiset kulut suurella todennäköisyydellä

Näin arvioit oman vapautumisesi päivämäärän

Miten voit arvioida milloin koittaa se maaginen päivämäärän jolloin olet taloudellisesti riippumaton? Täytä linkin takana olevaan laskuriin seuraavat arvot, muut voit jättää oletusarvoiksi.

 • Vuotuiset nettotulosi (current annual income)
 • Kuinka paljon pystyisit säästämään vuodessa (current annual savings)
 • Nykyinen sijoitusomaisuutesi (current portfolio value)

Arvioi lukusi mieluummin alakanttiin. Laskuri ilmoittaa sinulle arvion kuinka monen vuoden päästä olet saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden. Tämä summa riittäisi siis kattamaan elinkulusi käytännössä ikuisesti.

Jos saat luvuksi 20 ja eläkevuosiisi on virallisesti aikaa 30 vuotta. Pystyt helposti jäämään 10 vuotta normaalia aiemmin eläkkeelle. Helposti siksi, että laskuri ei ota huomioon, sitä että virallisen eläkeiän saavutettuasi tulet saamaan joka tapauksessa eläkettä valtiolta kuolemaasi asti.

Toisaalta laskuri ei huomioi veroja. Kyseessä on siis suuntaa-antava laskelma, mutta antaa sinulle karkeasti realistisen kuvan siitä mitä on odotettavissa.

Pienillä tuloilla ja säästöillä on epärealistista puhua taloudellisesta riippumattomuudesta, joka olisi edessä muutaman vuoden päästä. Käännä asia toisinpäin: Kuinka monta vuotta voin aikaistaa eläkkeelle jäämistäni?

Voit laskurin avulla arvioida taulukon “net worth”-sarakkeesta kuinka paljon sinulla on sijoitusomaisuutta esimerkiksi 20 vuoden kuluttua. Jakamalla tämän summan vuosikulutuksellasi saat arvion siitä kuinka monta vuotta voit aikaistaa tavallista eläkeikääsi. Vaihtoehtoisesti voit esimerkiksi ajatella siirtyväsi osa-aikaiseen työhön loppuelämäsi ajaksi kun säästösi ovat kerrytäneet sinulle riittävän taloudellisen puskurin.

Toivottavasti inspiroiduit saamistasi tuloksista. Jos olet vasta aloittamassa säästämistä ja sijoittamista, uskon että tulet myöhemmin yllättymään positiivisesti kuinka paljon enemmän pystyt säästämään ja sijoittamaan kuin alunperin olisit voinut kuvitellakaan.

Lisäinspiraatiota ja helpon startin vapaamman elämän tavoitteluun saat lukemalla esimerkiksi Parhaat säästövinkit-artikkelin ja aloittamalla säästämisen edullisiin indeksirahastoihin esimerkiksi Nordnetissa alla olevan linkin kautta (mainoslinkki).

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *