Kannattiko osakepoiminta vuonna 2020? Ajatukset sijoitusvuoteen 2021

Vuosi 2020 tarjosi sijoittajille uskomattoman tunteiden vuoristoradan. Mukana on varmasti paljon huikeita onnistumisia, mutta myös isoja epäonnistumisia. Tosin näistä epäonnistumisista tuskin nykyisessä euforisessa markkinatilanteessa juurikaan huudellaan. Omalta osaltani osakepoiminta näytti tällä kertaa kannattaneen vaikkakin Nasdaqin ainoaksi kohteekseen poiminut indeksisijoittaja olisi toki päässyt lähes samaan tulokseen hieman suuremmalla volatiliteetilla.

Oma sijoitusvuosi sujui erinomaisesti ja 2020 vuoden tuotoksi muodostui hieman reilu 45%. Olen erittäin tyytyväinen indeksejä merkittävästi paremmasta kehityksestä. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että indeksiä ei “voiteta” (tai sille hävitä) yhden vuoden aikana vaan todellisuus paljastuu vuosien tai vuosikymmenien päästä. Jatkuva salkun tuottojen seuranta löytyy Salkun tuotot -sivulta.

Oma mielikuvani maaliskuun romahduksessa oli, että moni sijoittaja jäi odottamaan ison käteiskassan kanssa vielä parempia ostopaikkoja esim. kesällä tai syksyllä tulevaa seuraavaa romahdusta varten. Olen pohtinut pääsivätkö näin ajatelleet henkilöt ikinä nykyiseen nousuun mukaan.

Viimeaikoina sosiaalinen media on täyttynyt yksityissijoittajien huimaavista tuottoprosenteista. On kuitenkin hyvä huomata, että esim. kolminumeroiset tuottoprosentit ovat harvinaisia poikkeuksia tai sisältävät todella kovaa riskinottoa. Tämä merkittävä riskinotto voi tarkoittaa isoja panoksia esimerkiksi yhteen indeksistä poikkeavaan riskiseen sektoriin. Tällaisissa salkuissa on kohtuullista odottaa myös äärimmäisen huonoja tuottoja joillekin vuosille. Huimasti tuottaneissa salkuissa myös hajautus saattaa olla usein kyseenalainen ja osakepoiminta on kohdistettu vain muutamaan osakkeeseen. Tällaisissa salkuissa “mustan joutsenen” riski luonnollisesti kasvaa hyvin suureksi.

On hyvä muistaa, että 10 prosentin vuosituotto yli ajan on edelleen todella kova tulos.

Salkku sisältää pääosin suoria osakesijoituksia (Suomi, Yhdysvallat, Ruotsi) ja pienemmällä painolla rahastoja.

Tapahtumat vuoden aikana

Vuoden alussa salkkuni oli melko erilaisessa koostumuksessa kuin nyt. Minulla oli kohtalainen määrä käteistä, (ei näy salkun tuotoissa) ja salkussa oli nykyistä vähemmän kasvuosakkeita. Ehkä tästä johtuen näyttää siltä, että Q1 rysähdyksestä selvisin hieman indeksejä maltillisemmalla tiputuksella. Koronaromahduksessa onnistuin syöttämään ylimääräiset käteiset markkinalle, mutta ajoitukseni ei tietenkään ollut täydellinen. Esimerkiksi velkavipua en käytännössä ehtinyt käyttämään parhaaseen aikaan.

Q2:n nousu sujui indeksien tahdissa ja salkkuni painopiste oli jo siirtynyt enemmän kasvuosakkeiden puolelle. Viimeiset kaksi kvartaalia osuivat todella hyvin lankulle ja näistä kvartaaleista tuloksena huomattavasti indeksejä paremmat tuotot.

Salkku otti Q3 ja Q4 aikana Nasdaq-indeksin kiinni koko vuoden tuotoissa.

Mitä on odotettavissa ensi vuodelle?

En pidä osakemarkkinoita halpoina, mutta toisaalta en ihmetteli jos ensi vuosi tarjoilisi sijoittajalle indeksitasolla myös selvästi yli 10 prosentin vuosituottoa. En ole toistaiseksi siis itse laskemassa osakepainoani. Tämä johtuu lähinnä alhaisesta korkotasosta ja siitä, että en osaa nähdä markkinoilla mitään välittömiä uhkia. Odottamaton tapahtuma, voi toki muuttaa tämän kuvan milloin tahansa.

Viimeaikoina markkinoilla on kuitenkin näkynyt selviä ylikuumenemisen merkkejä. Pyrin siis tarkkailemaan arvostustasoja ja nostamaan jalkaa varovaisesti kaasulta, jos meno vaikuttaa menevän täysin villiksi ja tilanne alkaisi vaikuttamaan kuplalta. Todennäköisesti saattaisin tällaisessa tilanteessa siirtää jonkun verran salkun osakepainoa kasvuosakkeista vakaimpiin arvo-osakkeisiin. Monet perinteiset “arvo-osakkeet” vaikuttavat tällä hetkellä korkotasoon nähden varsin järkevän hintaisilta.

Seuraa Twitterissä @Rahaviisas

You may also like...

2 Responses

  1. Seija N sanoo:

    Kiitos hyvästä analyysista! Itse olen aloitellut vasta sijoittamisen kanssa 2020 vuoden kesästä ja aihe kiinnostaa todella, mutta lisää infoa tarvitsee koko ajan lisää! Olen lukenut vinkkejä mm. sijoitusrahastot.org sivustolta. Ja erilaisista blogeista, tämä oli hyvä löytö. Kiitos siitä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *