Jokavuotinen loppukiri – Tulot ja kulut 10/2020

On jokavuotisen loppukirin aika. Oikeastaan näitä loppukirejä on kaksi: toinen ennen juhannusta ja toinen ennen joulua. Maailma tulisi saada valmiiksi töissä, ja ehkä siviilielämässäkin, ennen kuin voimme hyvällä omalla tunnolla siirtyä viettämään loma- ja vapaapäiviä.

Asetan varmasti itselleni osan näistä paineista täysin turhaan ja oman pääni sisällä. Toisaalta en usko, että olen ainut yksilö, joka kokee vastaavaa ulkopuolelta tulevaa tarvetta saada iso määrä asioita hoidettua ennen vuoden loppua.

Marraskuussa kun pimeys iskee toden teolla, siirrän automaattisesti katseeni ja odotukseni parin kuukauden päähän. Pari hassua vapaapäivää kaiken pimeyden keskeltä tuntuu kuin olisit tarponut kilometritolkulla umpihangessa ja viimein näet erämaan keskellä mökin, jonka piipusta tupruttaa savua. Voit levähtää takan ääressä pienen hetken, mutta sinun on hyvin pian taas jatkettava matkaa.

Koen, että nautinto ja ilo elämään tulisi löytyä tasaisesti arjesta, eikä esimerkiksi siitä, että saavutan pinnistellen kerran vuodessa kesäloman ja toisen kerran vuodessa pienen joulutauon. Tuntuu siltä, että en osaa “elää ja nauttia” tarpeeksi arjen keskellä. Kadehdin ihmisiä, jotka vaikuttavat normaalin arjen keskellä energisilta ja jaksavat työn lisäksi toteuttaa itseään myös muilla tavoin. Olen toki yrittänyt esimerkiksi pohtia, miten voisin olla stressaamatta turhista asioista ja miten saada energiaa tehdä mukavia asioita myös arkipäivinä. Valitettavasti viisasten kiveä ei ole löytynyt.

Toisaalta olen viimeaikoina nauttinut vapaapäivistä suunnattomasti. En siis koe, että pimeä vuodenaika välttämättä sinänsä aiheuttaa minulle alakuloisuutta. Uskon kuitenkin, että jaksamisen ja elämästä nauttimisen kannalta ylimääräinen vapaa-aika erityisesti syksyllä ja talvella voisi olla minulle erittäin tärkeää. Jaksamisessa varmasti auttaisi jos esimerkiksi harvat aurinkoiset päivät tai valoisat tunnit voisi käyttää ulkoiluun toimistossa istumisen sijaan.

Yritän hakea iloa elämään pienistä asioista kuten esim. hyvästä ruuasta, elokuvista ja kuntoilusta. Tästä huolimatta arki alkaa välillä näyttäytyä tsemppaamisena kohti joulun vapaapäiviä.

Muutokset varallisuudessa

Lokakuun kulutus oli taas erittäin matala, eikä rahaa tullut käytettyä juurikaan muuhun kuin pakollisiin menoihin. Edelleenkin pidän kulutustani poikkeuksellisen matalana. Kunhan koronasta päästään eroon, tulee varmasti kulutus jonkin verran nousemaan esimerkiksi matkustamisen seurauksena.

(Paina kuvaa nähdäksesi tarkemmat summat)

Lokakuun alkupuolella salkkuni arvo nousi huimasti. Kuun puolivälissä osakemarkkinat kuitenkin siirtyivät korjausliikkeeseen. Paikoin sijoitusteni arvot tulivat alas jopa todella rankasti. Muutamasta karmeasta syöksystä huolimatta hajautus taisi kuitenkin lieventää iskun kohtalaiseksi.

Lukuja päivittäessäni olinkin todella positiivisesti yllättynyt huomatessani, että nettovarallisuuteni pysyi noin edellisen kuukauden tasolla. Katso tarkempi pidemmän ajan kehitys varallisuus-sivulta.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *