Huhtikuun röyhkeät tuotot.. Aaand it’s gone – Tulot ja kulut 4/2021

Seuraa Twitterissä @Rahaviisas

Huhtikuu on enää vain etäinen muisto kun käyn kuukausilukuja läpi näin toukokuun toisella viikolla. Voisin kirjoittaa mahtavat hehkutukset kovista ansiotuloista, yli 90% säästöasteesta tai 37 000 euron varallisuuden noususta kuukauden aikana (tarkempi kehitys löytyy varallisuus-sivulta). Mutta pidätelläänpä kuitenkin hetki hevosia.

Huhtikuun vaihtuessa toukokuuksi osakemarkkinajumalat suuttuivat ja ne suuttuivat erityisesti kasvu- ja hypekategorioihin luokiteltaville yhtiöille.

Käytännöllisempi tulkinta on yksinkertaisempi: vaikka suurimpien omistusteni kvartaaliraportit ovat olleet kaikki luettavaa kohtalaisen ja muikean väliltä, ei se riitä jos osakekurssit ovat keulineet hintoihinsa ennakkoon jo kaikki mahdolliset ja mahdottomat positiiviset odotukset. Edelleen päällä olevan myrskyn lopullisten tuhojen selvittelyn jätän kuitenkin seuraavaan kuukausikatsaukseen. Odotettavissa on, että kuukausia kestänyt jatkuva nettovarallisuuden raju nousu viimein katkeaa ja välillä tehdään turskaakin, niinkuin asiaan oleellisesti kuuluu.

Olen pääosan osakeomistuksistani valinnut siksi, että luotan niiden pitkän tähtäimen arvonluontikykyyn. Lyhyellä aikavälillä homma on kuten Mathew McConaugheyn roolihahmo Wolf of Wallstreetissä kertoo: Nobody knows. Toki itsekin viihdytän itseäni kuvittelemalla, että pystyisin jotenkin ennakoimaan (muita markkinatoimijoita tehokkaammin) tulevaisuutta. Tässä esimerkki: Markkinat vaikuttavat mielestäni olevan paljon maltillisemmassa tilassa kuin vuoden vaihteessa, nyt kun pahimpien kupla-yhtiöiden osakekurssit ovat tulleet merkittävästi alas. Sitä, kuinka pitkälle laskettelu tästä vielä jatkuu, en uskalla arvuutella. Joka tapauksessa lähiviikkoina voi hyvin avautua mukavia ostopaikkoja jos sentimentti nykyisestä valuu vielä paniikin puolelle. Esimerkiksi VIX -volatiliteetti indeksin pisteluku kävi 12.5 kääntymässä “vasta” 27,5 tasolla. Optiomarkkinan odotukset tulevasta volatiliteetista eivät ainakaan siis vielä ole erityisen kovilla tasoilla vaikka värinää ilmassa onkin.

Huhtikuun kulutus

Huhtikuussa ansiotulot olivat huipussaan ja kulut minimitasolla. Tämän parempia kuukausia tuskin tulen juurikaan näkemään. Kun 7500 euron säästölukemaa hetken tuijottaa, pitäisihän se tuntua aivan järjettömän suurelta. Kuinka moni suomalainen säästää 7500 euroa arvopapereihin edes vuositasolla? Jostain syystä tuo ei silti erityisemmin hätkäytä.

Minulla on tapana katsella päivittäin osakesalkkuni markkina-arvoja. Tätä en voi suositella juuri kenellekään, enkä ainakaan heikkohermoisille tai aloittelijoille. Nykyisellä varallisuustasolla osakesalkkuni heiluu volatiilimpina päivinä helposti tuon 7500 euron verran, tai paikoin jopa tuplasti alaspäin. Tähän peilattuna mahtavat säästösummat eivät oikein enää tunnukaan niin erityisiltä. Varallisuuden kertymiseen tällaisilla summilla on toki edelleen aivan järjettömän iso merkitys pitkällä aikavälillä. Voikin olettaa, että 20 vuodessa tuokin 7500 euroa on kasvanut 30 000 euroon. Nykyisellä kulutasollani se voi tarkoittaa jopa 1-2 vuotta ylimääräistä vapaa-aikaa.

(Paina kuvaa nähdäksesi tarkemmat summat)


You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *