Alkuvuodelta mahtavat sijoitustuotot kovasta heilunnasta huolimatta

Seuraa Twitterissä @Rahaviisas

Vuoden ensimmäiset kuukaudet sujuivat sijoitustoiminnan osalta erittäin hyvin. Kasvupainotteinen salkkuni otti kuitenkin melko rajusti osumaa helmikuussa, jolloin erityisesti kasvu- ja hypeosakkeet olivat paineessa. Vaikuttaa siltä, että pahimmassa hypessä olleet osakkeet eivät tästä rytäkästä enää ole toipuneet, vaan osa on jatkanut pulkkamäessä. Sen sijaan laadukkaammat kasvuyhtiöt ovat taas palanneet lähelle kaikkien aikojen huippujansa.

Q1 tuotoksi omalle salkulleni muodostui 15,1%. Seuraamani indeksit jäivät useita prosenttiyksiköitä heikompaan tulokseen. Äärimmäisen kova tulos! Jatkuva salkun tuottojen seuranta löytyy Salkun tuotot -sivulta.

Salkku sisältää pääosin suoria osakesijoituksia (Suomi, Yhdysvallat, Ruotsi) ja pienemmällä painolla rahastoja.

Tapahtumia salkussa

En ole ollut erityisen aktiivinen markkinoilla alkuvuonna. Muutamia kauppoja on toki tullut tehtyä. Viime aikoina olen lisännyt maltillisesti joitakin jo salkussa olleita osakkeita, kuten Facebookia ja Etsyä. Kreaten ja Orthexin anteihin osallistuin myös. Näistä palkintona pienehköt, mutta maistuvat pikavoitot. Valitettavasti listautumismarkkina tuntuu olevan nyt niin kuuma, että Ipojen tutkimiseen ei juurikaan kannata käyttää aikaa: Yksityissijoittajille allokoidaan vain pieni määrä annista ja nämä rippeet jaetaan hyvässä keississä jopa kymmenien tuhansien kiinnostuneiden kesken.

Salkun tuotto ylitti hienolla marginaalilla seuraamani indeksit

Odotukset jatkoon

Sijoitusmedialla, ja ehkä myös monella sijoittajalla, tuntuu olevan jatkuva tarve keksiä tarinoita, joilla selittää mitä markkinoilla juuri nyt tapahtuu. Usein nämä selitykset tuntuvat olevan enemmän viihdettä ja spekulaatiota.

Itse en toistaiseksi ole akuutisti huolissani esimerkiksi nousevista koroista tai inflaatiosta. USA:n 10 vuoden treasury-koron nouseminen yhdestä prosentista kahteen prosenttiin tuskin saa keskimääräisen analyytikon DCF-laskelmaa yrityksen käyvästä arvosta juurikaan liikahtamaan. Vastaavasti lyhyet korot vaikuttavat olevan ankkuroitu keskuspankkien toimesta pakkaselle vielä pitkäksi aikaa, joten pitkien korkojen nouseminen lähinnä vaikuttaa korkokäyrän “normalisoitumiselta” pystympään asentoon. Toisaalta perustelen itsekin mielelläni nykyisen korkean arvostustason matalilla koroilla, joten syytä tarkkaavaisuuteen korkotason ja inflaation suhteen on. Liian rivakka inflaation ja korkojen nousu odottamattomille tasoille olisi todella myrkkyä osakkeille.

Kuten aiemmin olen todennut, yhdyn yleiseen mielipiteen osakemarkkinoiden hintavuudesta. Minulla ei ole kuitenkaan edelleenkään mitään ajatusta lähteä myymään isosti positioitani. Varsinkin nyt kun pahimmista hypelapuista ilmat ovat pihisseet ulos, näyttää markkinoiden tila jonkin verran vuoden vaihteen kiimaa järkevämmältä. Saatan tehdä yksittäisiä trimmauksia joihinkin osakkeisiin ja kerätä hieman aiempaa enemmän käteistä talteen tulevista palkkatuloista. Pitkällä aikavälillä optimistit menestyvät osakemarkkinoilla pessimistejä paremmin.

Yleisestä hintavuudesta huolimatta on osa salkkuyhtiöistäni kuitenkin edelleen hinnoissa, joilla voisin niitä hyvin salkkuuni lisätä. Satunnaiset markkinoiden hermostumiset voivat avata näihin yhtiöihin mukavia lisäyspaikkoja. Yhtiöistä, joita omistan, esimerkiksi Kamux on polkenut osakekurssin osalta viime ajat melko paikallaan. Pitkään salkkuun voisin edelleen poimia myös esimerkiksi lisää Remedyä (tätä kirjoittaessa Remedy nousi yhden päivän aikana pörssissä 10 prosenttia, joka vähän laimentaa ostointoa lyhyellä aikavälillä).

Vastaavin ajatuksin lisäsin turvallisin mielin maaliskuussa Facebookin salkussani ylipainoon kun sitä tarjottiin noin 250 dollarin kappalehintaan, nähdäkseni reilulla turvamarginaalilla. Sittemmin näkemykseni mukainen suurin alennus on poistunut ja kauppaa käydään nyt reilummalla yli 300 dollarin hinnalla.

Seuraa Twitterissä @Rahaviisas

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *