Parhaat säästövinkit – siis ne oikeasti hyvät

*Sisältää mainoslinkkejä

Päivitän Parhaat säästövinkit -listaan lisää vinkkejä, tilaamalla uutiskirjeen saat tiedon kun tälle sivulle on lisätty uusia vinkkejä.

Olen kyllästynyt huonoihin säästövinkkeihin.

Lopeta päivittäinen Latten juominen ja säästä 5 euroa päivässä eli 1825 euroa vuodessa!”. Tämä on harvan kohdalla järkevä säästövinkki.

Olen koonnut tälle sivulle parhaat säästövinkit, joista itse olen hyötynyt tai pidän niitä erityisen hyvinä. Sukkahousuniksit pyrin jättämään listalta pois.

Noudattamalla näitä periaatteita itselleen sopivalla tavalla aloitteleva säästäjä voi säästää tuhansia euroja vuodessa. Listalla on todennäköisesti myös jotain uutta ja mielenkiintoista kokeneemmalle penninvenyttäjälle.

Jos olet kiinnostunut pelkistä säästövinkeistä skrollaa suoraan alas kohtaan “Parhaat säästövinkit”.

Noudattamalla näitä periaatteita pankkitilisi saldo nousee näin.

 

Mikä motivoi sinua säästämään?

Säästämisen tarkoitus ei ole se, että kiitutat elämässä mahdollisimman pienellä kulutuksella. Säästämisen tarkoitus on allokoida vaivalla ansaitsemasi rahat siten, että saat niistä parhaan hyödyn irti. Toisin sanoen, jokaiselle tunnille, jonka rajallisesta elämästäsi uhraat työn tekoon, tulisi saada hyödyllisempi vastine kun kulutat tuosta uhratusta tunnista ansaitsemat rahat. Käytä rahasi siis tarkasti juuri sinulle eniten iloa tuoviin asioihin.

Itse arvostan vapaa-aikaa. Jätän siis kuluttamatta itselleni vähemmän hyödyllisiin asioihin, jotta nyt ja tulevaisuudessa minulla olisi enemmän vapaa-aikaa.

Säästäväisyys on yleensä myös hyvin linjassa ekologisuuden kanssa. Siis oikein hyvä ajatus itsemme ja tulevien sukupolvien kannalta.

Yleisiä periaatteita

Alla yleiset periaatteet, joita pidän jopa varsinaisia vinkkejä hyödyllisempinä. Et edes tarvitse erityisiä säästövinkkejä kun ymmärrät nämä periaatteet. Lista itselleni toimivista parhaista säästövinkeistä löytyy näiden periaatteiden alta.

1. Käytä loppuun

Jokainen käyttökelpoinen tuote ansaitsee tulla käytetyksi loppuun. Tuote tulisi pitää käytössä siihen asti kun se palvelee alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Alamme himoitsemaan uusia tuotteita yleensä siinä vaiheessa kun vanhaan tavaraan ilmestyvät ensimmäiset selvät kulumisen merkit. Saatat yllättyä kuinka pitkän käyttöajan heität hukkaan jos luovut tuotteista heti ensimmäisen kosmeettisen vaivan ilmaantuessa. Tuotteen todellinen käyttöikä saattaa olla kaksi kertaa pidempi.

Esimerkki: Pesukone alkaa pitämään ääntä 5 vuoden kohdalla. Jos se kuitenkin pesee pyykkisi edelleen ongelmitta ja turvallisesti saatat pystyä käyttämään sitä vielä kolme vuotta pidempään ennen lopullista hajoamista. Laskennallinen säästö tässä esimerkissä 37,5% siitä rahasta, jota käytät koko elämäsi aikana pesukoneiden ostamiseen.

 

2. Korjaa ja huolla

Tuotteiden korjaaminen ja huoltaminen on helppo tapa lisätä tuotteiden käyttöikää. Se on myös ekologista. Sinun ei tarvitse olla mekaanikko tai ompelija osataksesi pitää huolta tavaroistasi. Tee näin:

 • Kun ostat uuden tuotteen, katso ohjeista miten sitä tulee säilyttää ja huoltaa
 • Säilytä siististi
 • Pyyhi pölyt ja pese lika
 • Öljyä
 • Käytä suutarin palveluita
 • Paikkaa rikki menneet tavarat pikaliimalla tai teipillä

 

3. Osta laatua

Usein kaikkein halvimmat tuotteet kannattaa jättää kaupan hyllylle. Todellisuudessa halvimmat tuotteet hajoavat nopeasti ja eivät välttämättä edes toimi alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan hyvin.

Osta sen sijaan laatua, pidä laadukkaista tuotteistasi huolta ja kuluta ne loppuun. Älä kuitenkaan sekoita laatua ja luksusta. Jos kategorian halvin tuote maksaa 100 euroa, keskihintainen tuote 300 euroa ja kallein tuote 1500 euroa useimmiten paras tuote hinta-laatu -suhteeltaan löytyy kuitenkin lähempää 300 euron tuotetta kuin 1500 euron tuotetta.

Tutustu ennen ostopäätöstä muiden kokemuksiin netissä ja tarkasta vaatteita ostaessasi materiaalin kestävyys. Huonekaluostoksilla ollessasi, mieti olisiko arvokkaampi kokopuinen tuote ratkaisu johon olisit tyytyväinen loppu elämäsi ajan vai haluatko ostaa halvemman lastulevy-tuotteen ja vaihtaa sen muutaman vuoden päästä.

4. Osta tietyt tuotteet käytettynä

Mieti mitä tuotteita juuri sinä voisit ostaa käytettynä. Joidenkin tuoteryhmien tarjonta nettikirpputoreilla on hämmästyttävän hyvä. Näissä tuoteryhmissä saatat löytää priimakuntoista tavaraa erittäin edullisilla hinnoilla. Esimerkkejä tuotteista jotka voivat olla hyviä ostoksia käytettyinä:

 • Auto: Auton hinta laskee nopeinta vauhtia juuri ensimmäiset kilometrit.
 • Harrastusvälineet: Polkupyörät, kajakit, kuntosalivälineet… Harrastusvälineet eivät usein kulu helposti käytössä, joten voit yleensä ostaa käytetyn tietämällä, että tavarassa on vielä pitkä käyttöikä jäljellä.
 • Soittimet: Käytettyjä soittimia on nettikirpputorit täynnä siitä yksinkertaisesta syystä, että moni aloittaa harrastuksen, mutta kyllästyy siihen hyvin nopeasti. Käytetyt soittimet ovat käytännössä lähes aina yhtä hyviä ja käyttökelpoista kuin uudet, mutta hinta saattaa olla helposti 30-50 prosenttia matalampi.
 • Laatuelektroniikka: Kaikki elektroniikka ei vanhene parissa vuodessa. Esimerkiksi laadukkaat tietokoneen näytöt, kaiuttimet ja vahvistimet eivät vanhene muutamassa vuodessa. Saatat siis löytää todella laadukkaan laitteen marketin muovisen halpiksen hinnalla. Esimerkiksi käytettyjä Apple tuotteita myy *mResell.

5. Säästetyn euron arvo on moninkertainen

Tänään säästetyn rahan arvo on tulevaisuudessa huikeasti korkeampi.

Oletetaan, että olet lähdössä matkalle. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, täyden palvelun all inclusive -loma, joka maksaa 1000 euroa ja vaatimattomampi loma, joka maksaa 500 euroa.

Ajatellaan myös, että säästät ja sijoitat siten, että sijoitushorisonttisi on 20 vuotta ja sijoitat säästösi osakemarkkinoille.

Ajatellaan että valitset kalliimman loman sijasta halvemman loman ja sijoitat säästetyn 500 euroa 20 vuoden ajaksi osakemarkkinoille. 20 vuoden aikana tämä 500 euroa on kasvanut 2000 euroksi! Voit siis mennä nyt 500 euron lomalle ja lisäksi 20 vuoden päästä neljä kertaa lomamatkalle.

Ihmiset ovat erilaisia, jos kalliimpi loma tuntuu sinusta edelleen paremmalta vaihtoehdolta, on se sen arvoista. Itse valitsisin viisi tavallista lomaa yhden luksus-loman sijasta.

Tehdessäsi kulutuspäätöksiä voit yksinkertaistetusti ajatella, että sijoittamalla säästöt osakemarkkinoille kasvaa säästetty summa

 • 10 vuodessa kaksinkertaiseksi
 • 20 vuodessa nelinkertaiseksi

Tänään säästämäsi euro on siis neljä euroa tulevaisuudessa. Tässä esimerkissä oletettu tuotto odotus on 7,2 prosenttia.

Maltillisempaa 4 prosentin tuotto-odotusta käyttäen voit arvioida säästetyn euron olevan 10 vuoden päästä 1,5 euroa ja 20 vuoden päästä 2,2 euroa.

Osakemarkkinoille sijoittaessasi tuotto on epävarmaa. Kuitenkin sijoitushorisontin ollessa 20 vuotta on erittäin todennäköistä, että rahasi ovat kasvaneet ylläolevien esimerkkien mukaisesti, tai jotain tältä väliltä.

Paina nämä kertoimet mieleesi ja punnitse mielessäsi rahan tulevaisuuden arvoa ostoksia tehdessäsi.

*Yksinkertaisuuden vuoksi tässä oletettu osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotoksi 7,2% eikä veroja ole huomioitu: Laskukaava 500*1,072^20= 2008€

6. Harkitseva ostaminen

Tämä kohta on kaksiosainen

 • Lykkää ostopäätöksiäsi
 • Ymmärrä ostamiesi tuotteiden hinta suhteessa todelliseen tuntipalkkaasi

Lykkää ostopäätöstäsi

Kun koet tarvitsevasti jonkun tuotteen älä osta sitä heti. Vertaile hintoja ominaisuuksia, laatua ja kysy itseltäsi usemman kerran tarvitsenko tämän tuotteen oikeasti vai tyydytänkö sillä vain ostohimoani.

Jos edelleen haluat ostaa tuotteen suosittelen, että laitat kalenteriin kuukauden päähän muistutuksen ja teet ostopäätöksen vasta kuukauden päästä.  Kun muutama viikko kuluu, saatat huomata, että tuote ei enää tunnukaan niin jännittävältä kuin aiemmin. Saatat jopa tässä vaiheessa luopua tavaran ostosta, mikä todellisuudessa ei olisi tuonut sinulle tarpeeksi mielihyvää.

Jos edelleen, olet sitä mieltä että tuote, palvelu tai tavara on hyödyllinen, osta se. Olet tietoisesti tehnyt päätöksen ostoksen hyödyllisyydestä.

Isompia hankintoja pohtiessani käytän hyväkseni hintavahtia, joka ilmoittaa tuotteen alentuneesta hinnasta. Toinen kätevä ominaisuus on hintahistoria, joka auttaa hahmottamaan kuinka halvalla tuotteen on halvimmillaan voinut ostaa. Joskus esim. parin kuukauden odottelu potentiaalisen 5 prosentin lisäalennuksen vuoksi ei kannata. Nämä ominaisuudet ovat käytettävissä *Hintaopas.fi-sivustolla.

Ymmärrä ostosten hinta suhteessa todelliseen tuntipalkkaasi

Kuinka paljon sinulta jää työpäivästä rahaa käteen kun vähennät nettopalkastasi pakolliset kulut kuten asumisen ja ruuan?

Ruoka ja asuminen ovat kaikille pakollisia kuluja. Käytännössä et voi valita kulutatko näihin rahaa vai et.

Esimerkki: Pankkitilillesi tulee kuukausittain 2000 euroa nettopalkkaa. Kuukaudessa on keskimäärin työpäiviä 21 ja päivässä työtunteja 7,5 eli yhteensä 157,5 tuntia kuukaudessa. Sinulla menee kuukaudessa asumiseen 750 euroa ja ruokaan 350 euroa. Vähentämällä nettopalkastasi pakolliset kulusi saat todellisen nettopalkkasi, joka sinulla on pakollisten menojen jälkeen käytettävissä kaikkeen muuhun. Tässä esimerkissä 2000-750-350 jättää sinulle 900€ todelliseksi nettopalkaksesi. 

Kun tämä summa jaetaan työtunneilla saadaan “tuntipalkaksi” 900€/157,5= 5,71€.

Jos haluat tehdä ostoksen joka maksaa 100€ joudut laskennallisesti tekemään 17,5 tuntia töitä tätä hankintaa varten. Yhtäkkiä kaikki ostoksesi saattavat tuntuakin hyvin kalliilta.

Kahvilassa käyntikin kustantaa helposti yli yhden työtunnin käyttörahat. Jopa 15€ halpaa heräteostosta varten joudut raahautumaan työpaikalle lähes kolmeksi tunniksi.

Laske siis arvio todellisesta nettopalkastasi ja mieti onko ostos todella työtuntien arvoinen.

Jos olet edelleen sitä mieltä että ostos on kaiken sen vaivan arvoinen on se täysin ok. Tällöin teet tietoisen valinnan siitä, ostos on sinulle tärkeämpi asia kuin vaadittavat tunnit työpaikalla.

7. Yksittäisen säästön merkitys kokonaisuuden kannalta

Jos huomaat liian usein ajattelevasti tämän mieliteon tai heräteostoksen oleva vain pieni poikkeus, saatat olla vaarallisella tiellä. Yksittäinen ostos tai säästö ei kaada talouttasi eikä tee sinusta taloudellisesti riippumatonta.

Kuitenkin hyviä periaatteita tulisi noudattaa suurimman osan ajasta, jolloin kertyvät pienet purot muodostavat isomman virtaavan joen pankkitilillesi. Kuuntele siis sisäistä ääntäsi

 • Onko mieliteossa tai heräteostoksessa oikeasti kyse poikkeuksesta?
 • Huijaanko itseäsi ajattelemalla juuri tämän kerran olevan poikkeus?
 • Onko kyseessä ostos, jonka haluat oikeasti sallia itsellesi. Jos asia on näin, on se täysin okei. Sinä päätät omista rahoistasi. Suosittelen vain tekemään sen tietoisesti.

 

Hyviä periaatteita noudattamalla säästöt kertyvät kuin itsestään

Parhaat säästövinkit

Alla listattuna minun omat parhaat säästövinkit. Olen kokenut nämä erityisen toimiviksi itselleni. En siis koe, että näiden asioiden toteuttamisesta on minulle juurikaan vaivaa, eivätkä ne laske elintasoani. Säästöä kuitenkin kertyy suuria määriä pitkällä aikavälillä.

Elektroniikka

Jos olet tavallinen henkilö etkä elektroniikkafriikki, et tarvitse uusinta kännykkää tai televisiota. Uudet innovaatiot markkinoille tullessaan ovat ylihintaisia, usein bugisia tai sisältävät turhia ominaisuuksia, jotka todellisuudessa eivät tule yleistymään käytössä.

Suositeltavaa useimmiten on ostaa toiseksi uusin malli markkinoilta. Voit lukea ihmisten käyttökokemuksista ja tiedät mitkä asiat tuotteessa toimivat ja mitkä ovat turhia. Toiseksi uusimman tuotteen hinta laskee yleensä selvästi hieman sen jälkeen kun uudempi tuote on tullut markkinoille.

Laadukkaiden ja kestävien elektroniikkatuotteiden ostamista kannattaa harkita myös käytettynä. Esimerkiksi käytettyjä Apple tuotteita myy *mResell.

Katso myös kohta “Tietokone”.

Kengät

Suosi laadukkaita korjattavia nahkakenkiä*. Hyvät nahkakengät kestävät vuosia ja ovat lisäksi usein tyylikkäämpi vaihtoehto. Nahkakengät voi usein myös korjauttaa suutarilla. Paras vaihtoehto on ns. goodyearwelt-pohjaiset nahkakengät, joissa koko pohja voidaan vaihtaa suutarilla. Näitä ei usein kuitenkaan saa ostettua tavallisesta liikkeestä.

*Niin kauan kun lihankulutus on nykyisellä korkealla tasolla maailmassa on nahka myös suhteellisen ekologinen valinta: Karjaa ei tuoteta nahkaa varten vaan, vaan nahka on lihantuotannon sivutuote.

Kirjasto

Kirjasto on hämmästyttävä laitos! Hyödynnä kirjaston palveluita: äänikirjat, elokuvat, kirjat, sanomalehdet ja lautapelit. Kaikista näistä olet jo veroja maksanut etukäteen, joten hyödynnä niitä. Ennen kuin ostat tämän kategorian tuotteita, tarkasta siis löytyykö se tai vastaava kirjastostasi.

Luottokortti

Luottokortti on kätevä esine, kunhan maksat joka kuukausi 100% käyttämästäsi saldosta. Tämä on ehdoton sääntö. Luottokorttien korot ovat niin korkeita, että moni muu säästönäpertely menettää merkityksensä, jos et maksa luottokorttisaldoasi joka kuukausi pois.

Norwegian-luottokortin käytöstä saat “oikeita” euroja bonus-tilillesi, joita voit käyttää suoraan lentojen maksamiseen (osittain tai kokonaan). Lentoyhtiöiden kiemurrellessa koronan aiheuttamissa ongelmissa nämä edut todennäköisesti joutuvat leikkuriin. Tarkkaile siis tilannetta ja käytä mahdolliset pisteet jos se vielä on mahdollista.

Matkustaminen

Yleisesti ottaen ylivoimaisesti halvinta matkustaminen on silloin kun muut eivät ole liikkeellä. Majoituksen ja lennot voi parhaimmillaan saada yli puolet halvemmalla sesongin ulkopuolella. Pyri siis välttämään matkustamista sesonkiaikoina (ja erityisesti pahimpina loma-aikoina kuten Suomessa syysloma ja talviloma sekä muualla Euroopassa elokuu). Ainakin itselleni sesongin ulkopuolella matkustaminen sopii muutenkin paremmin. Sää on joissain tapauksissa huonompi, mutta säästön lisäksi saa usein nauttia paljon rennommasta, rauhallisemmasta ja ennen kaikkea autenttisemmasta fiiliksestä.

Itse aloitan matkan suunnittelun aina *momondo.fi -sivulta. Sivustolta voi kätevästi selata halvimpia lentoja, vaikka ei edes tietäisi vielä mihin haluat matkustaa. Momondossa voi myös asettaa hintavahdin seuraamaan tietyn reitin hintaa ja sivusto antaa suosituksen siitä kannattaisiko lentoliput ostaa heti vai onko todennäköistä, että ne ovat myöhemmin saatavilla halvemmalla.

Yksi tapa etsiä halpoja matkakohteita on vilkaista maiden valuuttakurssien viimeaikaista kehitystä. Esimerkiksi tätä kirjoitettaessa, Euro on vain yhdessä vuodessa vahvistunut Brasilian Realia vastaan 37 prosenttia, Turkin Liiraa vastaan 42 prosenttia ja Yhdysvaltain dollaria vastaan 10 prosenttia. Hieman yksinkertaistaen*, unelmien USA:n matkan kustannus ilman lentoja olisi nyt 10 prosenttia halvempi ja Brasilian matkan 37 prosenttia halvempi kuin vuotta aiemmin. Jos siis vasta alat suunnitella isompaa matkaa, eikä kohteella ole niin suurta merkitystä, voi olla mielenkiintoista ja hyödyllistä vilkaista viimeaikaisia valuuttakurssien kehityksiä.

(*lopulliseen laskelmaan heikentävästi vaikuttaisi kohdemaan korkea inflaatio)

Museot, teatteri, ooppera

Moniin museoihin pääsee usein ilmaiseksi teemapäivinä, uuden näyttelyn avajaispäivänä tai säännölliseesti toistuvina ilmaispäivinä. Seuraa mielenkiintoisia museoita esim. Facebookissa tai liity museon sähköpostilistalle ja saat kuulla näistä ajoissa.

Teatteri- ja oopperalippuja myydään 50% alennukseksella samalle illalle.

Paistinpannu

Ostatko marketista tasaisin väliajoin uuden paistinpannun ”tarjouksesta”, koska vanhaan on taas alkanut palaa kaikki kiinni? Periaatteessa yksi valurauta tai hiiliteräspannu riittää sinun ja myös perillistesi koko elinajaksi.

Varoitus. Valurauta- ja hiiliteräspannut vaativat pientä viitseliäisyyttä hoidon kanssa (öljyäminen, vain vesi pesu sekä alun rasvapoltto) eivätkä ole tarttumattomia kaikessa käytössä. Jos viitseliäisyytesi riittää ja käytät hieman vaivaa näiden toimenpiteiden opiskeluun välttämättä tarvitse enää ikinä uutta paistinpannua.

Itse pidän systeemistä jossa omistan edellisten lisäksi ns. tavallisen pinnoitepannun. Käytän pinnoitepannua kuitenkin ainoastaan kun em. pannut eivät sovellu ruuan paistamiseen (esim. helposti rikki menevä ohut kala) joten tämä pannu kuluu erittäin hitaasti. Esimerkiksi Ikean kalliimmat pinnoitepannut ovat itselleni riittävän hyviä tähän tarkoitukseen.

Parturi ja kampaaja

Voitko harventaa käyntiväliä parturilla tai kampaajalla?  Yksinkertaisen hiustyylin pystyt pitämään myös itse siistinä. Investointi ammattitason saksiin ja hyvään hiuskoneeseen maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti. Vuosien kuluessa säästöt nousevat satoihin ja jopa tuhansiin euroihin.

Piilolinssit

Nettikaupat myyvät täysin samoja piilolinssejä kuin kivijalkaketjut kuitenkin merkittävästi halvemmalla. Usein kivijalkaketju on nimennyt alkuperäisen valmistajan linssin uudelleen, jotta sinä et voisi tehdä hintavertailua. Netistä etsimällä löydät tiedon mikä merkki vastaa nykyisiä piilolinssejäsi.

Älä mene suoraan piilolinssien nettikauppaan googlen kautta, vaan käytä apuna hintavertailusivustoja. Tiesitkö, että jotkut sivustot näyttävät sinulle selvästi halvempia hintoja kun menet heidän sivuilleen hintavertailusivuston kautta. Kokeile etsiä haluamaasi tuotetta esim. *Hintaopas.fi-sivustolta

Ruoka

Uusi sääntösi ruokakaupassa:

Hintalapun varsinaisen hinnan voi unohtaa, katso sen sijaan lähes pelkästään kilo/litrahintaa. Älä kuitenkaan osta halvan yksikköhinnan toivossa niin isoja pakkauksia, että osa tuotteesta pahenee.

Opit varsin nopeasti havainnoimaan paljonko eri lihat, kasvikset tai hedelmät maksavat per kilo.

Suosi satokausituotteita. Jotkut vihannekset ovat hämmästyttävän kalliita talvella ja vastaavasti erittäin halpoja kesällä. Esimerkiksi hedelmistä syksyllä halpoja ovat omenat ja talvella appelsiinit. Katsomalla kilohintoja opit automaattisesti huomaamaan mikä hedelmä juuri nyt on sesonkituote ja siten järkevä ostos.

Suoratoistopalvelut

Musiikin, leffojen, sarjojen ja äänikirjojen striimauspalvelut ovat käteviä. Ne ovat myös valitettavan kätevä unohtaa hyvin vähälle käytölle automaattimaksun rullatessa joka kuukausi.  Harvalla on oikeasti aikaa katsoa usemman palvelun tarjontaa.

Itse suosin eri palveluiden ilmaiskuukausia, winback-tarjouksia (joita lähetetään vanhoille asiakkaille). Jos näitä ei ole saatavilla saatan ottaa yhden palvelun kerralla käyttööni vain kuukaudeksi tai kahdeksi kerrallaan.

Usein tässä ajassa ehtii katsomaan mielenkiintoisimmat elokuvat ja sarjat. Tämän jälkeen voi olla taas parempi laittaa tilaus paussille tai siirtyä hetkeksi vaikka toiseen palveluun.

Tiesithän, että myös kirjastoilla on nykyään erilaisia striimauspalveluita käytössään. Tarkasta oman kirjastosi sivuilta, mistä palveluista olet jo veroillasi maksanut. Kirjastojen elokuvapalveluita ovat ainakin Viddla ja Kirjastokino.

Näillä vinkeillä sinulla on käytettävässäsi järjetön määrä viihdettä korkeintaan muutamalla kympillä vuodessa. Säästöt kertyvät merkittäviksi, jos sinulla tällä hetkellä rullaa useamman palvelun kuukausimaksut vähällä käytöllä.

Kokeile esim. *Storyteliä 14 päivää ilmaiseksi sitoutumatta tilaukseen (uusille asiakkaille).

Sähkö

Kuten lähes kaikki hankinnat, myös  sähkön hankinta tulee ehdottomasti kilpailuttaa. Kilpailutusprosessin voit tehdä esimerkiksi *Sähkömittari.fi-sivustolla. Itse suosin ns. pörssisähköä jonka hinta muuttuu tunnin välein markkinatilanteen mukana. Tämä on pitkällä aikavälillä ainakin teoreettisesti halvin vaihtoehto.

Kiinteässä sähkösopimuksessa sähköyhtiö sitoutuu myymään sinulle sähköä etukäteen päätetyllä hinnalla. Voit olla varma, että sähköyhtiö ei halua antaa sinulle ilmaiseksi liian hyvää sopimusta, vaan maksat kiinteästä hinnata markkinahinnan päälle ns. riskipreemiota.

Tietokone

Kuluttajille myydään muovisia helposti hajoavia läppäreitä, jotka ovat ensimmäistä kertaa käynnistettäessä täynnä häiritsevää ja tietokonetta jumittavaa bloatwarea.

Yrityskäyttöön myytävät tietokoneet ovat kalliimpia, mutta myös huomattavasti kestävämpiä. Näitä malleja ovat esimerkiksi Lenovon Thinkpadit ja HP:n Elitebookit.  Parhaan hintalaatusuhteen saat ostamalla esim. 4-5 vuotta vanhan yrityskannettavan. Hyvässä lykyssä tällainen kone on erittäin siisti ja ollut työntekijän työpisteellä telakassa kiinni koko käyttöikänsä.

Netistä löytyy useita käytettyjä yrityskannettavia myyviä yrityksiä ja osa tarjoaa myös erilaisia takuita näille käytetyille tietokoneille. Esimerkiksi käytettyjä Apple tuotteita myy *mResell.

Työttömyyskassa

Jos sinulla on syy kuulua ammattiliittoon ja tiedät tämän syyn, hyvä, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos suurin syysi kuulua ammattiliittoon on kuvitelma siitä, että liittoon kuuluessasi saat ansiosidonnaista työttömyysturvaa on sinulla saavutettavissa merkittäviä säästöjä.

Saadaksesi ansiosidonnaista työttömyysturva sinun ei tarvitse kuulua ammattiliittoon, sen sijaan sinun tulee liittyä työttömyyskassan jäseneksi. Voit kuulua lähes mihin tahansa työttömyyskassaan riippumatta siitä millä alalla työskentelet. Kirjoitushetkellä (2020) halpoja vaihtoehtoja ovat esim. KOKO, 66 euroa vuodessa ja JATTK, 72 euroa vuodessa.

Päivitys vuodelle 2021: JATTK yhdistyy (uusi nimi on työttömyyskassa Aaria) ja nostaa jäsenmaksuaan 17 prosentilla 84 euroon. Koko-kassaan vaihtaminen sujui helposti. Täytin lomakkeen netissä ja he irtisanovat puolestani vanhan kassan jäsenyyden.

Vakuutukset

Tiedätkö minkä riskien varalta olet vakuutettu? Tiedätkö oikeasti edes kuinka monta vakuutusta sinulla on? Laaja kotivakuutus, sairaskuluvakuutus, erillinen matkavakuutus, luottokortin matkavakuutus, lemmikin vakuutus, henkivakuutus, auton vakuutus, työpaikan ottamat ylimääräiset vakuutukset, harrastusseuran ja ammattiliiton vakuutukset?

Suosittelen hetken miettimään, millaisia ovat ne riskit minkä varalta oikeasti tarvitset vakuutuksen. Nämä riskit ovat yleensä niitä tilanteita jolloin olisit todella pulassa. Näitä tilanteita voisi esimerkiksi olla tulipalo, kuolema jolloin perheen toimeentulo vaarantuisi tai tarve ambulanssilentoon toiselta mantereelta.

Suuntaa antavana sääntönä voit miettiä vaikuttaisiko kyseisen riskin toteutuminen merkittävästi sinun elämään ja rahalliseen tilanteeseen.

Jos sinun on jo nyt helppo säästää rahaa tai sinulla on jo merkittäviä summia rahaa säästössä, todennäköisesti maksat liikaa vakuutusmaksuja. Tässä tilanteessa tuskin tarvitset vakuutusta esimerkiksi television rikkoutumisen varalta. Pystyt kyllä ostamaan uudet rikkoontuneet esineet vanhojen tilalla ilman, että kierrätät rahaa tehottomasti vakuutusyhtiön kautta.

Jos sinusta tuntuu, että maksat liikaa vakuutusmaksuja tee esimerkiksi näin:

 • Kilpailuta vakuutuksesi. Yksinkertaisesti pyydä parista vakuutusyhtiöstä parempaa tarjousta kuin nykyinen vakuutuksesi on.
 • Ota puhelu nykyiseen vakuutusyhtiöösi ja kerro, että haluat maksaa vähemmän vakuutusmaksuja. Vakuutusyhtiön asiakaspalvelijan tulisi ehdottaa sinulle tämän jälkeen esimerkiksi omavastuuosuuksien korotuksia, korvaussummien alentamista tai esimerkiksi kotivakuutuksen laajasta osasta luopumista.

 

Piditkö vinkeistä? Onko sinulla joku parhaat säästövinkit -listalle ehdottomasti kuuluva säästövinkki? Lähetä säästövinkki osoitteeseen rahaviisas at rahaviisas piste fi.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *